• darkblurbg

Dit bestek heeft al een eerste leven achter de rug

Lange levensduur

Roestvrijstralen bestek van de bekende merken is gemaakt om een eeuw mee te gaan. Wij treffen regelmatig keurig ogende messen, vorken of lepels aan uit de jaren dertig tot en met zeventig van de vorige eeuw. Goed, er zitten wel krasjes op, maar die gebruikssporen laten juist zien dat zo'n lepel ook een eerste leven heeft gehad. Doordat wij ons bestek wassen en polijsten worden bovendien de meeste van deze sporen weggepoetst.

 

A.N.M.B.-lepel

De afkorting A.N.M.B. staat voor Algemeene Nederlandsche Metaalbewerkerbond, in de jaren twintig en dertig van de 20ste eeuw een van de toonaangevende bonden in de Nederlandse arbeidsverhoudingen en de oudste voorloper van de FNV. De afgebeelde lepel met inscriptie is wellicht tijdens de in 1939 gehouden bondslanddag uitgereikt aan een actief en betrokken lid. Alle kans dat deze metaalbewerker uit Rotterdam kwam, want in die stad telde de A.N.M.B. de meeste leden. In dat geval heeft deze lepel een jaar na uitreiking het bombardement op onze grootste havenstad meegemaakt. De lepel is in ieder geval onbeschadigd uit die strijd gekomen. En ook de navolgende 80 jaar heeft de lepel dienstgedaan zonder noemenswaardige schade op te lopen.

P.S.U.-lepel

P.S.U. staat voor Persoonlijke Standaard Uitrusting. Dit was de uitrusting van de Nederlandse militair na de Tweede Wereldoorlog. Hij bestond uit kledingstukken en andere onderdelen. De materialen voor het gevechtstenue waren zoveel mogelijk in de camouflagekleur legergroen uitgevoerd. Op de kazerne werd de uitrusting opgeborgen in de PSU-kast. Deze kast behoorde uiterst nauwkeurig te worden ingeruimd. Ongetwijfeld maakte deze lepel deel uit van een door Sola geleverde bestekset met verder een vork en een mes. Ook een drinkbeker en etensblikken zaten in de PSU. Deze lepel zal heel wat oefeningen hebben meegemaakt. En er zullen heel wat bruine bonen uit blik mee zijn weggelepeld.

KPMG-mes

Het is een bekend fenomeen dat er veel bestek uit bedrijfskantines verdwijnt. Bestek komt terecht in bureauladen, wordt per ongeluk weggegooid of wordt moedwillig gestolen. Wie weet heeft een juniorklerk bij accountantsfirma KPMG dit mes wel voor zijn uitzet verdonkeremaand. En misschien is het huwelijk wel gestrand en is dit mes bij de boedelscheiding tussen wal en schip beland. Toch goed dat het nog een tweede leven kan krijgen!