Tweedelevenbestek, bestek dat er als nieuw uitziet
In kringloopwinkels belandt onverkocht bestek (dat vaak nog meer dan 50 jaar mee kan) in de oud-ijzerbak. Tweedelevenbestek is opgericht vanuit de gedachte dat weggooien de laatste optie is. Wij willen dat gebruikt bestek niet langer wordt weggegooid, maar dat het een tweede leven krijgt in bedrijven en instellingen die willen bijdragen aan een duurzame samenleving.
Het in kringloopwinkels onverkochte bestek wordt door ons ingekocht. Het verzamelde bestek sorteren wij op lengte en het wordt door ons gewassen en gepolijst (optioneel). Ook graveren wij desgewenst het Tweedeleven-logo in het bestek.
Er bestaan vele honderden bestekmerken met een veelvoud aan verschillende vormen, stijlen en motieven. Al deze verschillen brengen wij samen onder één nieuwe duurzame noemer: Tweedelevenbestek.
CO2-reductie
Door bestek een tweede leven te gunnen helpt u mee het milieu te verbeteren, waaronder het verlagen van de CO2-uitstoot.
De productie van een vork levert een ecologische footprint van X op. Zo’n vork kan makkelijk 80 jaar mee maar belandt vaak al na 20 jaar of korter bij het afval. Z’n eerste leven zit er dan op. In potentie heeft ie nog een tweede leven van zo’n 60 jaar. Alleen wordt hem dat niet gegund. Bij vernietiging van de vork na 20 jaar ontstaat er nog meer milieuschade, laten we die Y noemen. De ecologische footprint van de vork in een tijdvak van 20 jaar is dus X + Y = Z.
Wie Tweedeleven-bestek gebruikt draagt eraan bij dat de ecologische footprint wordt verminderd doordat de vork over z’n volle levensduur wordt gebruikt. Hierdoor behoeft er minder nieuw bestek te worden afgenomen – en dus geproduceerd. In de termen van ons voorbeeldrekensommetje: over een periode van 80 jaar genomen is de ecologische footprint van een (telkens nieuwe) vork 5 x Z, voor een tweedeleven-vork blijft de footprint gedurende de gehele periode maar 1 x Z. En dat is dus 4 keer beter!
Tweedeleven-bestek.nl is een duurzaam bedrijf
Vanzelfsprekend zijn wij ervan doordrongen duurzaam te produceren. Bij al onze activiteiten is duurzaamheid het uitgangspunt. We kiezen steevast voor de optie met het meeste milieurendement.
Onze partners
De Kringloper
Bij De Kringloper benutten wij alle kansen voor een beter milieu en meer welzijn voor onze medewerkers en voor de maatschappij in het algemeen. We besparen kosten door milieubewust te ondernemen.
Waarde-ring
Om mensen en materialen op een optimale manier een (nieuwe) kans te geven, is verbondenheid nodig. In het circulaire ambachtsnetwerk WaardeRing werken bedrijven, onderwijsinstellingen en organisaties graag samen om circulariteit structureel op de kaart te zetten.
Leuk artikel over Circulair Tafelen
Noggus & Noggus
Kringloopbedrijf Noggus&Noggus is een paradijs voor verzamelaars, koopjesjagers, trendsetters, snuffelaars, milieubewuste mensen en mensen met een klein budget.
2 Switch
Help samen met 2 Switch afval te verminderen én mensen blij te maken!
- Non-profitorganisatie
- Keurmerk Kringloop
- Gericht op Mens & Milieu.